Meslek seçiminde mühendisliği mi değerlendiriyorsunuz? O zaman doğru yerdesiniz!

Mühendislik mesleğiyle ilgili sorularınızı, Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) projesine destek veren gönüllü mühendislerimiz ve TMK üniversite programından mezun olup alandaki yerini almış genç mühendislerimiz cevaplıyor.

Mühendislerimizin biyografilerini inceleyebilir; merak ettikleriniz hakkında ilgili gördüğünüz mühendisimize sorunuzu yöneltebilirsiniz.


  Yanıtlanmış Sorular (1122)
Anıl Y****** 07.03.2024
Merhabalar,

Ben Kastamonu Üniversitesi´nde Orman Endüstri Mühendisliği 1. sınıf lisans öğrencisiyim. Aslında istediğim bir bölüm değildi. Endüstri kelimesinin geçmesi ve puanımın bu bölüme yetmesi sebebiyle tercih ettim. Özellikle Karadeniz Teknik Üniversitesi´nde istiyordum bu bölümü fakat Kastamonu Üniversitesi´nde kazandım. Asıl sormak istediğim kısma gelirsek, kariyerimi savunma sanayisi gibi askeri fabrikalarda geliştirmek istiyorum. Ormana veya ağaca pek ilgim yok. Daha çok endüstri ve makine mühendisliği ilgimi çekiyordu ama dediğim gibi bu bölümlere puanım yetmedi maalesef. Mühendislikte ilgi alanlarım genellikle çizim odaklı model yapmayı, teknik resimle parça çizmeyi, AutoCAD, SolidWorks gibi programları kullanmayı seviyorum ve bu konuda kendimi geliştiriyorum. Ancak savunma sanayi şirketlerinin işe alım politikalarına baktığımda kendi bölümümle alakalı bir alım görmedim. Sizce ne yapmalıyım? Bölümümü bırakıp tekrar sınava hazırlanmalı mıyım? Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Teşekkürler.
profile image
Mehtap Öğüt

07.03.2024

Makine Mühendisi

Sevgili Anıl,

Anladığım kadarıyla, KTÜ´de olsaydın da aynı bölümü istiyordun. Burada senin içine sinmeyen bölümden çok üniversitenin adı galiba. Bilemedim..! Veya belki de sadece ´Endüstri Mühendisliği´ idi. Yaklaşık son 10 yılda Savunma Sanayii´nin her branştan gençler arasında çok popüler olduğunu gözlemliyorum. Ancak, onun kadar keyifli başka sanayi dalları da var, tabii ki... Senin branşın da onlardan bir tanesi.

Bölümünde kesinlikle mutlu değilsen; bölümü bırakmak yerine; not ortalamanı oldukça yüksek tutarak (3.00-3.50 üstü) aynı veya başka bir üniversitede istediğin bölüme geçiş yapmak. Bence tekrar üniversite sınavlarına hazırlanmaktan daha pratik olabilir. Sınava girmeye karar verirsen de bence bunu kaydını dondurarak denemelisin diye düşünüyorum.

Bir diğer seçenek de bölümünden başarılı bir şekilde mezun olup yüksek lisansını Endüstri, Makina, Bilgisayar, MBA programları üzerine yapabilirsin. Bu arada kişisel yeteneklerine artı değer katmak için yabancı dil bilgini ve çizim odaklı bilgisayar becerilerini geliştirebilirsin.
Ben hep bütün mesleklerin çok güzel olduğuna inananlardanım. İçine girip keşfetmeye başladıktan sonra her biri ayrı bir derya. Kendi adıma söyleyeyim Makina Mühendisliğini hiç düşünmüyordum. Hep mimar olmayı istemiştim. Ertesi sene yine sınavlara girdim ve ODTÜ Mimarlık Fakültesini kazandım ancak babam izin vermedi. 2 sene boyunca hocalarımın yüzüne ʺbenimle uğraşmayı bırakın... benden makina mühendisi falan olmaz...ʺ diye haykırdığımı hatırlıyorum. Ne zaman ki 2. sınıf stajımı İzmir´de BMC ve Ak Döküm´de yaptım, mesleğimi keşfetmeye ve sevmeye başladım. Çalışma hayatımda da hep aranılan ve transfer edilen bir mühendis oldum.

Küçük bir bilgi daha; mentorluğunu yaptığım bir öğrencim (bilgisayar 3. sınıf) bu yaz stajını; Türkiye´nin ve dünyanın birçok yerinde yatırımları olan; Kastamonu Entegre firmasında (Hayat Holding) yaptı. Karşılıklı memnuniyetleri üzerine şu anda yarı zamanlı mühendis olarak çalışıyor ve çok mutlu. Bence mesleğiniz oldukça keyifli.

Başarılar diliyorum.



Gizem U***** 29.02.2024
Merhaba;

Ben Gizem . Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden 2016 yılında mezun oldum. 2017 yılında KPSS ile TEDAŞ Genel Müdürlüğü´ne atandım. 3 yıl çalıştıktan sonra bölge müdürlüğüne geçtim elektrik projeleri, geçici ve kesin kabulleri işlerine baktım. Ancak günümüz ekonomisinde aldığımız maaş ve uğraştığım işi kıyasladığımda mutlu olamıyorum. Devlet değil de özel sektöre yönelmiş olsaydım belki geçen bu 7 sene içinde daha farklı yerlere gelebilirdim. Kendimi sıkışmış ve bunalmış hissediyorum sınıf arkadaşlarımın çalıştığı işler ve aldıkları maaşları duyunca. Farklı bir arayış içindeyim ama nerden başlayacağımı nereye yöneleceğimi bilmiyorum. Belki bir fikir verirsiniz diye danışmak istedim. Şimdiden teşekkür ederim hocam.
profile image
Hande Babacan Belenköylü

29.02.2024

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Sevgili Gizem,

Kadın bir mühendis olarak, kendin ve ülkemiz adına farklı alanlarda kıymetli işler yaptığın için öncelikle çok teşekkür ederim. Sebep her ne olursa olsun, olduğun yer ve sahip olduğun şartlardan memnun olmadığında bunu değiştirmek istemen çok olağan. Meslek adına daha iyisini yapma çabası, daha iyi şartlara sahip olup kendini daha iyi yerlerde görme isteği de tecrübe olarak büyümenin bir parçasıdır. Ve bunu her zaman destekliyorum. Çünkü ben de bu düşüncelerin bir dönem bir parçasıydım. Konfor alanımı terkedip kendi benliğime ve yeteneklerime daha uygun olan en nihayetinde daha mutlu olacağımı hissettiğim yerlere yöneldim ve bunun için çabaladım.

Sana içtenlikle verebileceğim naçizane tavsiyem, kendine şu soruyu sorman: ´Neyi yaparsam mutlu olurum, iş hayatımda bana ve yeteneklerime hitap eden ne?´ Bunun cevabını bulabildiğinde, buna dair çözüm arayışların da şekillenecektir. İş hayatında mutlu olmak çok önemlidir ve insan ancak mutlu olabildiği bir işte verimli olabilir. Ve yeni adımlar atıp, farklı aksiyonlar almaktan kesinlikle çekinme. Bu senin hayatın ve senin ellerinde şekillenecek!

Hayat ve kariyer yolunda başarılar diliyor, başarı ve sevgi dileklerimle.



Yağız E**** Ö********* 14.02.2024
Merhaba,
Ben Bilgisayar Mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim. Ben ilk bin dışında olan bir okulda okuyorum. Biliyorum o okullar kadar iş bulmamız kolay değil ama sizce okul çok etkiler mi iş bulmamızı yoksa hala iş bulabilme ihtimalim var mı?

Teşekkürler.
profile image
Gizem Kayar

14.02.2024

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Yağız ,

Sen iyi çalışıp kendini gösterdikten sonra her zaman iş bulabilirsin. Bilgisayar mühendisliği hâlâ en gözde ve aranan meslekler grubunda. İlk bin dışında olup farklı üniversitelerde eğitim gördükten sonra inanılmaz yerlerde iş bulan o kadar çok öğrencim oldu ki bu güne dek. Mesele çalışmak ve azimli olmaktır.



Sudenur Y******* 29.02.2024
Merhaba, ben Konya Teknik Üniversitesinde Kimya Mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim. Bölümü çok isteyerek, çok severek yazdım. Açıkçası, benim bir kaygım var. Okuduğum üniversite ODTÜ, Hacettepe, İTÜ gibi duyulmuş bir üniversite değil, her ne kadar köklü olsa da. Bu durumun iş bulma sürecimde ya da staj bulma sürecinde bana herhangi bir eksisi olur mu? Bir de, ben mezun olduktan sonra üniversitede kalmayı da düşünüyorum, sizce mantıklı mı? Teşekkür ederim.
profile image
Ceren Kantar

29.02.2024

Kimya Mühendisi

Merhaba Sevgili Sudenur,

Öncelikle tebrik ederim, bölümü isteyerek yazmana da çok sevindim.

Aslında senin kaygılarını, Türkiye’de hangi okuldan mezun olduğu fark etmeksizin, yeni mezunların hepsi yaşıyor. Mezun olduğunda tecrübene bakılamayacağı için öncelikle üniversitene bakılacaktır ancak bu süreçte kendine lisans hayatı boyunca neler kattığın, kendini ne kadar geliştirdiğin; bir işi yapmak için gerekli disiplin, özveri, iletişim becerisi gibi temel özelliklere ne kadar sahip olduğun da önemli olacaktır. Yapacağın stajlar elbette kariyerine yatırım fırsatı olacak ancak ne kadar büyük bir şirkette yapacağından ziyade sana gerçekten bir şeyler katıp katmayacağına odaklanmalısın.

Belki ilk stajın ya da ilk işinde köklü, geniş bir organizasyon yapısına sahip bir şirkette çalışma fırsatın olmayabilir ancak bunu bir dezavantaj olarak görmemeni öneririm. Söylediğin üniversitelerin bütün mezunları da kimya mühendisliği dediğimizde akla gelen ilk 5-10 şirkette çalışmıyor aslında. Daha küçük yapılarda, daha kısa zamanda daha çok şey öğrenirsin ve bu bir sonraki işin için denklerine göre seni öne çıkarır.

Özetle demek istediğim, sektörde ne yazık ki yeni mezunlarda okul bir kriter olarak görülebiliyor ancak zamanla kazandığın deneyim, gözlemlerin, istek ve azmin seni ne olursa olsun istediğin noktaya getirecektir. Bu yolda ne kadar çok zorlanırsan, sana göre hedeflerine daha kolay ulaştığını düşündüğün alternatiflerinden daha donanımlı şekilde bu yolculuğu sürdürebilirsin.

Üniversitede kalmak konusunda da karar vermek için gerçekten ne istediğini anlaman, kendini ve bölümü tanıman gerekir. En azından 3. sınıfı da gördükten sonra neye ilgi duyarsın, ne yaparken mutlu olursun onu keşfetmelisin. Mantıklı olduğunu düşündüğümüz kararların sürdürülebilir olması için isteyerek ve keyif alarak yapacağımız şeylere yönelmeliyiz.

Sana tavsiyem, zaman içinde kararlarının şekillenmesine fırsat vermen olacaktır.

Bol şans ve başarılar dilerim.



Nisa K******** 04.03.2024
Merhaba, ben şu an 2. sınıf Kimya Mühendisliği öğrencisiyim. Staj bulmak ve CV doldurmak hakkındaki endişelerim beni oldukça korkutuyor. Kendimi geliştirmek için neler yapmamı önerirsiniz? İngilizceye hangi dili eklemek daha mantıklı olur? Okuduğum yıllarda keşke bunu yapsaydım dediğiniz bir şey var mı?
profile image
Ceren Kantar

04.03.2024

Kimya Mühendisi

Merhaba Sevgili Nisa,

Henüz lisans hayatının başındasın, bölüm derslerine de yeni yeni başlıyorsundur. Üçüncü ve dördüncü sınıfa göre daha esnek bir programın olacak, dolayısıyla bu süreçte vaktini dersler dışında kendine yatırım yapacağın şekilde değerlendirmen önemli. Hem staj bulman hem de CV hazırlamak konusunda sana yol gösterebilecek insanlarla tanışman, aynı zamanda sektöre dair fikir sahibi olman için mühendislik ve kariyer topluluklarında faaliyet göstermeni öneririm. Elbette her toplulukta bulunman gerekmeyebilir; düzenlediği etkinlikler, hedef kitlesi ve faaliyet takvimine göre sana gerçekten bir şeyler katabileceğini düşündüğün nitelikli toplulukları tercih etmelisin. Düzenlenen seminerler, konuşmalar, kurslar gibi etkinliklere katılarak hem katılımcı olarak hem de mümkünse düzenleyen ekipte yer alarak sana network anlamında ciddi katkı sağlayacaktır.

Bunların yanı sıra artık birçoğumuzun kullandığı, ciddi sonuçlar aldığı yapay zeka uygulamaları hakkında mutlaka fikir sahibi olmanı öneririm. Örneğin, CV hazırlarken de yardım alabilirsin; liste formundaki eğitim, beceri ve yetkinlikleri etkili bir metne dönüştürüp özet bölümüne eklemen; CV´ni dikkat çekici hale getirecektir.

Kendine yapacağın yatırımların sadece akademik tabanlı olmamasını öneririm. Başarı kaygılarını tamamen arkanda bırakabildiğin, kendinle baş başa kalabildiğin, insanlarla iletişim kurabildiğin, sosyal anlamda girişkenliğine hizmet eden ve en azından bir hobi edinmenin pozitif etkisini göreceksindir. İş hayatında ve akademik hayatta başarılı olmanın, kendine güvenmenin en önemli anahtarı iletişim becerilerinin güçlü olmasıdır.

Dil konusunda hangi dili eklemek istediğin gelecek yıllardaki hedeflerinle paralellik gösterebilir; yani çalışmak istediğin alana dair bir hedefin varsa, bu alanda öncü olan ülke ve dili öğrenmek mantıklı olabilir. Ancak dil öğrenmek biraz da yeteneğinle kolaylaşacağından, yatkın olduğun bir dil varsa mutlaka ondan başlamanı öneririm.

Bunların birçoğu benim de keşke daha fazla zaman ayırsaydım dediğim şeyler elbette. Umarım yardımcı olabilmişimdir, başarılar dilerim.



Gülce Ö****** 19.01.2024
Merhaba,
Öncelikle öz geçmişinizi inceledim ve çok etkilendim. Umarım ben de sizin gibi başarılı bir kimya mühendisi olup başkalarına örnek olabilirim. Kimya mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. İleri seviye Almanca ve İngilizce biliyorum. Almanya´da Erasmus yapacağım ve yüksek lisansımı da Almanya´da yapmayı hedefliyorum. Kozmetik ve ilaç sektörü çok ilgimi çekiyor. Bu sektörlerde yani daha çok endüstri mühendislerinin çalışma alanlarına yönelmek istiyorum. Kendimi bu hedeflerim doğrultusunda geliştirmem için neler önerirsiniz? Yüksek lisansımı hangi alanda yapmam hedeflerim için mantıklı olur? Bir de not ortalaması ve mezun olunan üniversitenin işe alımında ne kadar etkisi oluyor acaba?
Çok teşekkürler.
profile image
Derya Ödemiş

19.01.2024

Kimya Mühendisi

Merhaba Gülce,

Sorun için teşekkür ederim, bu düşüncelerin beni mutlu etti. Teknik olarak çalışmayı düşünüyorsan, yüksek lisansını Kimya Mühendisi olarak yapman daha uygun olacaktır. Ancak, endüstri mühendisliği alanında çalışmak istiyorsan, endüstri mühendisliği yüksek lisansı veya engineering management, MBA gibi alanlarda da düşünebilirsin. Ben çalışırken yüksek lisansımı yaptım ve tezsiz bir programı tercih ettim. Eğer Türkiye´de kalmayı düşünüyorsan ve bir an önce çalışmak istiyorsan, tezsiz bir yüksek lisans programı da düşünülebilir.

Üniversite eğitimleri genellikle spesifik bir iş alanına odaklanmaz, daha çok mühendisliğin temelini ve bir problemi nasıl çözeceğini öğretir. Bu nedenle, çalışmak istediğin alanlarda kendini geliştirmek için zamanın varsa okurken küçük stajlar yapmayı düşünebilirsin. Bu, özel sektör tecrübesi kazandırmanın yanı sıra, gerçekten ilgilendiğin alanın içine girmeni sağlayacak.

İlk mezun olduğunda, eğer hiç tecrüben yoksa, bazı firmalar mezuniyet okulunun önemine değer verebilir. Ancak zamanla, tecrübe kazandıkça okulun isminin önemi azalır. Not ortalamasının belirleyici olduğu birkaç alan dışında, genel olarak Ar-Ge departmanları gibi özel durumlar hariç, iş dünyasında deneyimin daha önemli olduğunu söyleyebilirim. Sonuçta, mezun olmak zaten büyük bir başarı!

Teşekkür ederim, umarım yardımcı olabilmişimdir.
Başarılar diliyorum.



Sevim L***** 09.01.2024
Merhaba,
Adım Sevim Laçin ve bu yıl YKS’ye hazırlanıyorum. Geleceğime yönelik belirsizlikler beni düşündürüyor ve önde gelen meslekleri hedeflemeye karar verdim. Matematikte iyiyim ve bu alanda kendimi geliştirmeye istekliyim. Ancak, fizik konusundaki eksikliklerim beni endişelendiriyor. Şimdiye kadar fizikle hiç aram olmadı ve bu alanda hiç çalışmadım.
Son zamanlarda mühendislik alanına ilgi duymaya başladım ve özellikle uçak mühendisliği ilgimi çekiyor. Ancak bu alandaki fizik derslerinin zorluğunu biliyorum. Yine de, bu mesleği seçme isteği içimde giderek büyüyor. Şu an için iki yıllık uçak teknolojisi bölümüne kayıt olma kararı aldım ve daha sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile uçak mühendisliğine geçiş yapmayı düşünüyorum.
Ancak, YKS´ye çok az bir zaman kaldı ve bu kararı nasıl uygulayacağım konusunda net bir planım yok. Bu yazıyı yazma amacım belki sizden bir fikir veya tavsiye alabilmek. İçimdeki isteği göz önünde bulundurarak nasıl bir yol izlemeliyim?
Teşekkürler.
profile image
Çağla Karaaslan Hullu

09.01.2024

Makine Mühendisi

Merhaba Sevim,
Yazdıklarından aslında çok net bir planın olduğunu anlıyorum, önündeki adımları belirlemişsin. Üzerine düşünmeni önereceğim tek konu gerçekten isteğinin bu olup olmadığını gözden geçirmek olur. Fiziği sevmediğin halde mühendislik alanında ilgini çeken nedir, uçak mühendisliği okurken alacağın dersler, mezun olduğunda yapacağın işle ilgili yeterince bilgin var mı? Bu konuları detaylı şekilde öğrenmeni ve değerlendirmeni öneririm. Mühendislik eğitimi sana geniş bir perspektif verir, ardından çok farklı alanlarda uzmanlaşabilirsin ama spesifik olarak uçak mühendisliği deyince sınırları biraz daha belirlemiş oluyorsun. Bu nedenle bu alanda senin ilgini çeken şeyin ne olduğunu daha iyi anlamanı öneririm.
Teşekkürler.



Eda A**** 18.01.2024
Merhaba,
Ben Bilgisayar Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Bölümümü seviyorum ancak not ortalamam oldukça düşük. Açıkçası, çalışmama rağmen başarı elde edememenin verdiği bir hüsran içindeyim. Mezuniyet sonrası iş bulma kaygım da, düşük not ortalamam nedeniyle ciddi derecede arttı. Ne yapmamı önerirsiniz?
Teşekkür ederim.
profile image
Gizem Kayar

18.01.2024

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Eda,

Mezuniyet sonrası işe giriş oranlarının en yüksek olduğu bölümlerden birinde eğitim alıyorsun. Not ortalaman düşük olsa da, pes etmeden kendini geliştirmeye ve daha fazla çalışmaya odaklanmanı öneririm. Eğer bu alana ilgi duyuyorsan, zamanla çabaların meyve verecektir. Ancak, alandaki ilgin yoksa, başka bir alana yönelmek için ciddi bir zaman kaybı yaşamadan önce çift anadal veya yandal gibi alternatiflere odaklanmayı düşünebilirsin.

Teşekkür ederim.



Tuana T****** 09.01.2024
Merhaba,
Endüstriyel tasarım öğrencisiyim ve ilaç otomatı projem için iç sistem seçenekleri arasında kararsızım: Spiral sistem mi, konveyör sistem mi daha mantıklı? Bu konuda bir mühendisten görüş almak istiyorum. Yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler.
profile image
Çağla Karaaslan Hullu

09.01.2024

Makine Mühendisi

Merhaba Tuana,
Bilgi sahibi olduğum bir konu değil. İlaç otomatında öncelikli ulaşmak istediğin amacı ve bu amaca göre iki iç sistemin artı ve eksilerini düşünerek karar vermelisin.
Teşekkürler.



İrem A***** 19.10.2023
Merhabalar,

Öncelikle başarılarınız için sizi tebrik ederim.

Ben kimya mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Mezun olduğumda öncelikle kozmetik sektöründe çalışmak, sonrasında ise kendi markamı çıkarmak gibi bir hedefim var. Bunun için hangi sertifikalara sahip olmam ve bu konuda kendimi öne çıkarmak ve geliştirmek için neler yapabileceğim konusunda fikirlerinizi almak istiyorum.
profile image
Büşra Ceren İdemen

19.10.2023

Kimya Mühendisi

Merhaba İrem,

Öncelikle nazik mesajın ve sorun için teşekkür ederim.
2. sınıfta kendine hedef koymuş olman ve bu doğrultuda kariyerini planlaman çok değerli, seni tebrik ediyorum. Kozmetik sektörü biraz geniş bir yelpazeye sahip. Burada spesifik olarak hangi alanda ilerlemeyi düşündüğüne göre bence gerekli sertifikalar değişkenlik gösteriyordur. Örneğin cilt bakımı ile ilgili sertifikasyonlar ayrı iken, temizlik ürünleri sektörü için ayrı bir durum söz konusu. Bu sebeple cevabım biraz daha genel olacak. Başlangıç noktası olarak ilgilendiğin sektörde ilk iş bir staj ayarlamanı öneririm. Burada bir ürün nasıl üretiliyor, nasıl sertifikasyonlara tabi, maliyet kalemleri neler, satışı hangi kanallardan gerçekleştiriliyor vb. bilgilere ulaşabilirsin. Bu analiz arkasından hem gerekli sertifikaların tamamlanması hem de kendini eksik gördüğün alanlarda güçlendirmek adına çeşitli eğitimler, stajlar ve destekleri alabilirsin. Çoğu sertifika için zaten mezun olma şartı aranıyor. Bu sebeple zaman kaybetmeden mezun olduğunda gerekli aksiyon planın hazır olacaktır.
Umarım destek olmuştur bu yanıtım. Başarılar diliyorum.

Sevgilerimle,



SOSYAL MEDYADA BİZİ TAKİP EDİN