Meslek seçiminde mühendisliği mi değerlendiriyorsunuz? O zaman doğru yerdesiniz!

Mühendislik mesleğiyle ilgili sorularınızı, Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) projesine destek veren gönüllü mühendislerimiz ve TMK üniversite programından mezun olup alandaki yerini almış genç mühendislerimiz cevaplıyor.

Mühendislerimizin biyografilerini inceleyebilir; merak ettikleriniz hakkında ilgili gördüğünüz mühendisimize sorunuzu yöneltebilirsiniz.


  Yanıtlanmış Sorular (1150)
Burcu K******** 18.11.2024
Gökçe Hanım Merhaba,

1. sınıf öğrencisi olarak kendimi geliştirebilecek miyim ve nasıl geliştirebilirim kaygısı taşıyorum. Bunun üstesinden nasıl gelebilirim? Kendimi nasıl geliştirebilirim? Ayrıca, özel sektör beni biraz korkutuyor. Bu konuda çalışma şartları gibi bilgiler verebilir misiniz?


Teşekkürler.
profile image
Gökçe Atlıhan

18.11.2024

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Burcu,

Öncelikle yolun oldukça başındayken dil becerilerini geliştirmeni ve üst seviyeye çıkarmanı tavsiye ederim. İngilizce, hemen hemen her firmanın önemli bir kriteri ve pandemi ile birlikte hayatımıza yerleşen uzaktan çalışma nedeniyle küresel olarak ülkeler arasında bariyer kalmamış durumda, İngilizce´nin iyi seviyede olması pek çok güzel kariyer fırsatını yakalamanı sağlayacaktır. Eğer imkan olursa, üniversite zamanlarında yurt dışında bulunmak da hem dil becerilerini geliştirmek hem farklı kültürleri tanımak açısından faydalı olur.

Endüstri mühendisliği oldukça kapsamlı bir mühendislik alanı ve hangi sektör ya da iş alanının sana uygun olduğunu bulman gerekiyor. Bunun için de en güzel yol zorunlu ya da gönüllü stajlar yapman, farklı sektörlerde ve iş alanlarında bulunmak ne istediğini ya da ne istemediğini fark etmene yardımcı olacaktır. Ayrıca bu stajlarda özel sektörü tanıma fırsatın olacaktır.

Soyut becerilerini(soft skills) geliştirebileceğin eğitim ve workshoplarda yer alman da iyi olacaktır. Türkiye´nin Mühendis Kızları Programı bu anlamda çok güzel eğitim programlarına sahip, bu açıdan şanslısın. Bunlara ek olarak firmaların düzenlediği workshop/hackathon/yarışmalar gibi etkinliklere de katılmanı öneririm.

Son tavsiyem ise, gönüllü faaliyetlerde yer alman olacak. Bu üniversite topluluğu olabilir, çeşitli kurumlardaki gönüllü faaliyetler olabilir. Gönüllü faaliyetlerin bireyin kendisini geliştirmesi açısından faydalı olduğunu düşünüyorum.

Özel sektörle ilgili soruna gelecek olursak, çalışma şartları şirketten şirkete ve senin bulunacağın iş alanına göre değişen bir şey. Bu noktada spesifik bir yorum yapmam doğru olmayacak, üniversitede yapacağın stajlarla senin bunu gözlemlemen daha iyi olacaktır.



nidanur b******** 18.11.2024
Merhaba Gökçe Hanım,

Uzun zamandır bölümümle ilgili bazı kafa karışıklıklarım var. Aklımda sorular varken size sorabilmek bile bir nebze umut ışığına neden oldu. 3. sınıfta Yöneylem Araştırması dersi alıyoruz. Amacımız, bir problemin optimal çözümünü bulmak. Günümüzde çözüm aradığımız problemleri yapay zekâyla çözebiliyoruz. O zaman bu alanda neden bana ihtiyaç duyulsun? Bu düşünceler, derse olan ilgimi de azaltıyor. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?

Teşekkürler.
profile image
Gökçe Atlıhan

18.11.2024

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Nidanur,

Çok hızlı bir şekilde değişen bir çağda yaşıyoruz. Sürekli olarak yeni alışkanlıklara adapte olmaya çalışırken buluyoruz kendimizi. Bu nedenle soru işaretlerinin olması oldukça normal.

Yöneylem Araştırması dersi, Endüstri Mühendisliği´nin temel derslerinden biridir. Ancak Endüstri Mühendisliği´ne yalnızca bu dersi kapsayacak şekilde bakılmamalıdır. Endüstri Mühendisliği´nde istatistik ve yöneylem araştırması dersleri temel oluştururken, ilerleyen dönemde alacağın zorunlu veya seçmeli dersler, kariyerini şekillendirmene yardımcı olur.

Aslında yapay zeka ile üniversitede tanışman ve Endüstri Mühendisliği bölümünde okuyor olman büyük bir avantaj. Çünkü aldığın dersler ve stajlarda kazandığın pratik deneyimlerle Endüstri Mühendisleri, sektör ya da alan fark etmeksizin pek çok firmada çalışma fırsatına sahip oluyor. Yapay zekanın etkisiyle ʺgeleceğin mesleğiʺ olarak görülen birçok alanda kendini geliştirebilir ve buna uygun şekilde yetiştirebilirsin.

Endüstri Mühendisliği´nin en büyük avantajlarından biri, tamamen farklı bir alan için bile kendini geliştirme ve yetiştirme fırsatı sunmasıdır. Kendini geliştirirken, her yıl çeşitli medya kanallarında yayınlanan ʺgeleceğin meslekleriʺ listelerini takip etmeni öneririm.

Mevcut durumda yapay zeka, kendisine nasıl bir girdi sağlıyorsan sahip olduğu veri tabanını kullanarak sana çözümler sunuyor. Ancak burada problemi iyi anlaman, analiz edebilmen ve ona doğru şekilde aktarabilmen de çok önemli. 2022 yılı sonu itibarıyla yapay zekanın gelişimi çok hızlı olsa da bunun eğitim sistemine yansıması, maalesef, aynı hızda değil.

Mevcut derslerde karşılaştığın problemler, uzun zamandır müfredatta yer alan örnekler olabilir ve bu da derse olan ilgini azaltabilir. Derse olan ilgini artırmak için yapay zekadan faydalanmanı tavsiye ederim. Derste gördüğün problemleri farklı bakış açılarıyla ona girdi olarak sağlaman, sonuçları değerlendirmen ve bunun üzerine bir tartışma ortamı oluşturman hem seni geliştirir hem de yapay zekanın sınırlarını görmene yardımcı olur.



Feyza 18.11.2024
Merhaba Yağmur Hanım,

Ben Endüstri Mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Aslında 3. sınıf olmam gerekiyordu ama geçen yıl 2. sınıfa gitmeyip tekrar üniversite sınavına hazırlandım çünkü mühendisliği isteyerek yazmamıştım, severim sandım ama sevemedim. Hâlâ da sevemiyorum. Üretim sektöründe çalışmak istemiyorum, daha çok uzaktan çalışabilmek istiyorum. Tüm hayatım boyunca 8-6 mesai yapmak istemiyorum. Bunun için hangi alana yönelmeliyim?

Piyasada çok fazla rekabet var, çok fazla mühendis var ve okurken herkes kendini aşırı derecede geliştirmeyi kafaya takmış durumda. Sertifikalar, kurslar, topluluklar, yarışmalar… Ama bölümü sevmediğim için ben bunların hiçbirisini yapmak istemiyorum, ne hevesim ne de isteğim var. Ama başka şansım da yok, bu bölüme mecburum.

Uzaktan çalışabilmek için kendimi hangi alanda geliştirmem gerek, ne öğrenmem gerek? Sizce bölümü bırakıp başka bir bölüm için sınava tekrar girmeli miyim? Bölümümü bir türlü sevemedim, mühendislik hiç ilgimi çeken bir alan değil. Endüstri mühendisliğini sevebilmek için neler yapabilirim? Endüstri mühendisini iş hayatında neler bekler? İlgimi çekmediği için iş hayatında mutsuz olacak gibi hissediyorum. Özel sektör zaten beni yeterince korkutuyor. Fazla çalışma süreleri, çok az yıllık izinler, hak edilenin altında maaşlar, baskılar vb. Köşeye sıkışmış gibi hissediyorum. Devam edersem ne önerirsiniz?

Öğretmenlik gibi meslekler için sizce Endüstri Mühendisliği bırakılır mı? Çok çaresiz hissediyorum, yardımcı olursanız çok mutlu olurum.
profile image
Yağmur Gündüz

18.11.2024

Endüstri Mühendisi

Feyza selamlar,

Öncelikle, Endüstri Mühendisliği gibi gerek sektör gerekse bölüm bazında çalışma esnekliği maksimum olan mesleklerden birini seçtiğin için seni tebrik ediyorum. Her ne kadar şu an bunu tam olarak hissedemediğini iletmiş olduğun mesajında görsem de durup büyük resme odaklandığında buradaki fırsatı sen de görebileceksin.

Şu an problem olarak gördüğün uzun çalışma saatleri, maaş skalaları, mesai saatleri gibi konular yalnızca Endüstri Mühendislerini değil, diğer tüm meslek dallarını da ilgilendiren, aslında ülke koşullarıyla alakalı konular. Tabii ki bu durum, şirketten şirkete ve sektörden sektöre değişiklik gösteriyor.

Endüstri Mühendisliği´nin temel prensipleri bizim buradaki odağımız olmalı. Genel mühendislik formasyonu dışında, en sosyal mühendislik dallarından biri olması, bizlerin hemen her alana rahatça adapte olmamızı ve yönetim patikasında kolay ilerlememizi sağlıyor. Bu da aslında birçok genç meslektaşımın göreceği en büyük faydaların başında geliyor.

Senin özelinde önerilerime gelecek olursak, etrafındaki insanların ne yaptığına odaklanmaktan çok, senin kendini hangi alanda geliştirmek istediğine odaklanman önemli. Örneğin, üretim alanında çalışmak istemediğini belirtmişsin. Nerede olmak istemediğini bilmek de bir avantaj. İstediğin yer, biraz daha yaratıcılık kullanabileceğin alanlarsa pazarlama bölümünü tavsiye edebilirim. Eğer ağırlıklı olarak sayısal çalışmak istersen finans bölümlerini düşünebilirsin.

Özetle, çaresizlik hissi, bu meslek adına girmek isteyeceğin son ruh hali olmalı. Kendine güven ve geleceğin için en doğru kararı yine kendin vereceksin.

Sevgiler,



kübra Ç****** 21.10.2024
Merhaba,

İki yıl YDT eğitimi aldım, ancak kararımı değiştirerek AYT çalışarak makine mühendisliğine yönelmeye karar verdim. Makine mühendisliğiyle ilgili hiçbir bilgim yok, ama bu alanda ilerlemek istiyorum. Liseyi üç yıl İmam Hatip, bir yıl da Anadolu Lisesi´nde okudum. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
profile image
Mehtap Öğüt

21.10.2024

Makine Mühendisi

Merhaba,

Makine Mühendisliği, mühendisliğin en eski ve en geniş alanına sahip bir dalıdır. Son yarım yüzyılda kendi içinden yepyeni dallar doğursa da (metalurji, gemi, uçak, endüstri, otomotiv, mekatronik vb.), alan genişliği hiç daralmamıştır. Kısaca tanımlayacak olursak; modern hayatta kullandığımız aklınıza gelebilecek hemen hemen her ürün ve unsurun üretiminde Makine Mühendisliği görev almaktadır. İnşaat sektörünün ise vazgeçilmez elemanları arasındadır.
Açık kaynaklardan okuyarak çok daha geniş bilgiye sahip olabilirsin.
Önerebileceklerim ise; sadece testlere bel bağlamadan temel bilimleri (matematik, fizik, kimya) iyi kavramış olduğundan emin olmak ve Makine Mühendisliği hakkında iyice bilgilendikten sonra bu alanı seveceğine inanmaktır.

Başarılar diliyorum.



Büşra Ç****** 04.10.2024
Merhabalar Özlem Hanım,

Ben Elektrik Elektronik Mühendisliği (%100 burslu ve %100 İngilizce) bölümünden Haziran ayında mezun oldum ve yaklaşık altı aydır aktif olarak iş arıyorum; fakat hiçbir şekilde geri dönüş alamıyorum. İnternette nasıl iş bulabileceğimle ilgili gezinirken bu sayfaya ve size rastladım. Size bu mesajı yazmamdaki amaç, hemşeri oluşumuzdan kaynaklanmaktadır. Nasıl iş bulabileceğimi ve neler yapabileceğimi bilmiyorum. Bu konuda bana destek olabilir misiniz? Sizce neler yapabilirim? Şimdiden size teşekkür ederim. İyi günler ve iyi çalışmalar dilerim.

İyi çalışmalar.
profile image
Özlem Alarcin

04.10.2024

Elektrik Mühendisi

Büşra Hanım, selamlar,

Öncelikle mezuniyetiniz için tebrikler! Umarım istediğiniz şekilde bir sektörde ya da çalışma alanında hızlıca çalışma hayatına dahil olursunuz.

İş bulma sürecinde dikkat etmemiz gereken hususlar, biraz okul zamanımızla da ilintili. Staj ya da part-time çalışma imkânımız oldu mu? Sektöre dair gözlem yapma, şirketlerle iletişim kurma şansımız oldu mu? Hangi alana yönleniyoruz, mühendisliğin hangi aşamasında çalışmayı tercih edeceğiz ve ne tarz ilanlara başvuruyoruz? Satın alma, mühendislik, satış, üretim gibi alanlara ilgimiz var mı? Öncelikle bunları belirlemek ve ona göre başvuru yapmak faydalı olacaktır.

Başvuru süreçlerinde, yeni mezun çalışan alıp şirket süreçleri içinde geliştiren projeler var; bunlardan birine dahil olmak mümkün. Bu değerlendirmeleri yaptığınızı tahmin ediyorum. Dil bilgisi, bir mühendisin en önemli katkılarından biridir; İngilizce bilginizle ilgili sorun yaşamadığınızı düşünüyorum. Bu da size önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Umarım çalışma alanınızı seçip doğru ilanlara ulaşabilirsiniz. Bazen istediğimiz kadar hızlı olmayabilir; ancak mutlaka seveceğiniz bir alan ve şirketle çalışma hayatına dahil olacaksınız. Ufak bir destek olabilmek bizler için mutluluk verici.

Çok selamlar.

Teşekkürler,



FATMA N*** 08.10.2024
Merhaba,

Elektrik elektronik mühendisliğini çok isteyerek yazdım, ancak bu konuda çok fazla bilgim yok. Sınıftaki herkesin kodlama konusunda bir şeyler bilmesi beni biraz korkuttu. Ayrıca, okuldaki kulüplerde sadece bu alanda bilgisi olanların yarışmalara katıldığını gördüm; bu nedenle şimdiden endişelenmeye başladım. Okulu bitirdiğimde yalnızca not ortalamamın olmasını istemiyorum; bunun yanı sıra yapabileceğim şeylerin de olmasını istiyorum. Biraz asosyal bir insanım ve kulüplere katılmaktan çekiniyorum. Üniversitede kendimizi geliştirmek adına neler yapabiliriz?
profile image
Hande Babacan Belenköylü

08.10.2024

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Fatma Nur,

Çok isteyerek ve büyük bir özveriyle geldiğin bu kıymetli bölümdeki bazı deneyim ve gözlemlerinin hevesini kırmaması gerektiğini düşünüyorum. Bölümde bireysel çaba veya destekle bir konuda bilgi sahibi olan arkadaşlar, seni korkutmak yerine hareket noktan olmalı. Onlardan ilham alarak sen de kendi ilgi alanını bulabilir ve onun üzerinde yoğunlaşabilirsin. Ayrıca bilgi sahibi kişilerle bir takım çalışması yaparak onlardan bir şeyler öğrenebilirsin. Sosyal yönünü açığa çıkaracak çeşitli etkinliklere katılabilir, sosyal sorumluluk projeleri ve ulusal staj programlarına üye olarak değerli faaliyetlerde farklı roller alabilirsin. Bu etkinlik ve faaliyetlerin ne olacağı tamamen senin bireysel ilgine kalmış. Eminim içlerinden sana hitap eden birçok etkinlik bulabilirsin. Bu anlamda öğrenci kulüplerinin fikir sahibi olman açısından rolü büyük. Bu, kendini keşfetmene yardımcı olacağı gibi iş hayatına da farklı açılardan hazırlayacaktır.

Sevgilerimle,



Mehmet F***** B***** 27.09.2024
Merhabalar,

Bu sene KTO Karatay Üniversitesi Makine Mühendisliği programına burslu olarak yerleştim. İlk yılım hazırlık sınıfında geçiyor. Ortalama bir üniversitede okuyorum ve aynı zamanda bir işte çalışıyorum, bu nedenle ders çalışmayı ve işimi bir arada götürmek zorundayım. Disiplinli biriyim, ancak bölümün zor olduğunu biliyorum.

Hazırlık sınıfında ileride Makine Mühendisliği derslerinde bana yardımcı olması için ne önerirsiniz? Ayrıca, üniversitede kendimi daha donanımlı hale getirmek için neler yapabilirim?

Teşekkür ederim.
profile image
Mehtap Öğüt

27.09.2024

Makine Mühendisi

Mehmet merhaba,
Hem çalışıp hem de okuyor olmanı çok takdir ettiğimi belirterek sözlerime başlamak istiyorum.
Okulun URAP (University Ranking by Academic Performance) tarafından yapılan değerlendirmede, geçen yıla göre 18 puan birden yükselerek 139. sıraya yerleşmiş. Bence bu güzel bir performans ve umarım böyle devam eder.
Zorluk ve kolaylık, o kadar göreceli bir kavram ki; bilgisayar, elektrik-elektronik, metalurji-malzeme, fizik-kimya, uzay, tıp, hukuk gibi alanları karşılaştırarak hangisinin daha zor olduğunu tartamayız. Örneğin, ben lisede ve üniversitede elektrik derslerinde hep alt sıralarda kaldım. Bilgisayar konusunda da öyle... Bana göre bunlar çok zor. Hele tıp ve hukuk asla yapamazdım diye düşünüyorum.
Hazırlık sınıfında mesleki olarak bir şey önermek istemem; lisedeki fen derslerini unutmaman yeterlidir. Diğer konular ise 1. sınıftan başlayarak ve yavaş yavaş, üzerine koyarak ilerleyeceğin teorik bilgiler olacaktır. Bence şimdiden bir şey yapmana gerek yok.
Önerim, bu yıl İngilizceni çok iyi bir seviyeye (en az B2) çıkarman. Bunun yanı sıra vakit kalırsa, güncel bilgisayar programları (ofis programları, çizim veya yazılım programları gibi) hakkında ilgini çekenleri öğrenmeye çalış. İlerleyen yıllarda ikinci bir dil öğrenmenin de çok değerli olduğunu düşünüyorum.
Okulun ortalama bir üniversite olmasından ziyade; süreç içerisinde kendine katacağın artı değerler çok daha önemlidir. Bunlardan bazıları; yüksek bir not ortalaması ile mezun olmak, iyi kurumlarda staj yapmak, staj sırasında disiplinli, çalışkan ve meraklı olarak alabileceğinin maksimumunu almak, teknoloji yarışmalarında gruplara katılmak, yabancı dile önem vermek ve bilgisayara hakim olmaktır.
Okuldan bağımsız olarak; fark yaratabildiğin sürece diğer meslektaşlarından öne çıkarsın.
Başarılar diliyorum.



ecrin b********* 26.09.2024
Merhaba,

Ben bir yıl diyetisyenlik okuyup elektrik mühendisliğine yatay geçiş yaptım. İstediğim şehir İstanbul´du, ancak Kocaeli´nde mühendisliğe geçiş alabildim ve bu süreç çok zordu. Hem şehir hem de ortam nedeniyle 7 dersten kaldım ve ortalamam 2´nin altına düştü. Bu sebeple okul minimum 1 yıl uzuyor ve bu durum beni çok korkutuyor. Elektriğe dair ilgim var mı, bilmiyorum; çünkü iki yıl tıp için mezuna kaldım ve istediğim bölüme gelmeyince tercih dönemimde çok afalladım ve zorlandım. Diyetisyenlik ortalamam 2´nin üzerindeydi ve dersleri rahat geçiyordum, ayrıca istediğim şehirde, İstanbul´daydım. Bu nedenle diyetisyenliğe geri dönmeyi düşünüyorum ama hata mı yapıyorum? Sevmeyi denemedim mi, bilmiyorum; bu sebeple çok kararsızım. Fiziğe hiç ilgim yoktu; kendimi bildim bileli biyolojiyi çok severim ve sağlık alanına da ilgim vardır. Ancak mühendisliğin yurt dışı imkânları ve maddi avantajları var diye hata yapmış olmak istemiyorum. C1 seviyesinde İngilizcem var ve çalışmadan girdiğim dil sınavında bile 10.000 sıralama yapmıştım. Böyle olunca mühendislikte daha rahat edersin diyorlar. Ama derslerde zorlanmamın nedeni İstanbul´a ve eski çevreme ilgim olduğu için miydi, yoksa dersleri sevmediğim için mi kaçtım, bilmiyorum.

Size soru sormamın sebebi de şu: Elektrik mühendisleri sadece bir firmada mı çalışabilirler, yoksa kendi iş yerlerini açmaları ne kadar zordur? Ne üzerine iş yeri açabilirler?
profile image
Özlem Alarcin

26.09.2024

Elektrik Mühendisi

Merhabalar,

Öncelikle zor bir soru ve çok kişisel bir karara bağlı bir süreç yaşadığınızı söylemekte fayda var. Diyetisyenlik ve mühendislik seçimleri iki farklı uçta yer alıyor. Öncelikle etraftan gelen seslere değil, kendi iç sesinize odaklanmanızı tavsiye ederim. Neticede iş hayatı, sizin ömrünüz boyunca yaşayacağınız hayatı belirleyecek ve sevdiğimiz, seveceğimizi düşündüğümüz işi yapmak her zaman daha doğru bir mantık. İyi derecede İngilizce biliyor olmak mühendislikte sizi destekleyecek tek faktör değildir; mühendisliği sadece dile bağlamak bakış açısı açısından doğru olmayacaktır. Bu nedenle alanınızı sevdiğiniz yöne çevirmekte fayda var.

İkinci soruya gelince, elektrik mühendislerinin çalışma alanları birbirinden çok farklıdır. Enerji üretiminden iletim ve dağıtımına, bu ürünleri yapan ve üreten firmalardan satışını yapan firmalara, proje firmalarından denetim firmalarına ve mühendislik firmalarına kadar birçok alanda çalışma imkânı bulunmaktadır. Kendi işinizi yapmak farklı bir karar; şirket sahibi olmak veya herhangi bir start-up´a başlamak çalışacağınız ürün, çözüm veya sisteme göre değişecektir. Bunun tek bir örneği yoktur. İş yeri açma konusunu sağlık sektörü ile eşleştirmekte fayda olabilir. Eğer bir diyetisyenin açacağı klinik bakış açısıyla değerlendirecek olursak, bu iki iş dalı birbirlerinden farklıdır. Mümkünse farklı alanlarda çalışan kişilerden çalışma alanı örnekleri alarak değerlendirmek faydalı olabilir.

Teşekkürler.



Damla 26.09.2024
Merhabalar,

Ben tıp fakültesi 5. sınıf öğrencisiyim. Ancak girdiğim günden beri körelen analitik zekâm ve sayısal yönüm için çok üzülüyorum. Aslında tıbbın bana uygun olmadığını (hastalık, ölüm görmek, biyoloji) biliyorum; ezber ve sözel konularda değil, matematikte yetenekli olduğumu düşünüyorum. Ancak günümüz şartlarında tıp fakültesini bırakıp endüstri mühendisliğine geçmek, iş garantisi, bu ekonomide maaş gibi konular beni korkutuyor. (Aile ve çevre baskısı da cabası.) Artık yatay geçiş hakkımın son senesi. Başka bir hayat istiyorum diyerek Hacettepe Endüstri Mühendisliği’ne geçsem, pişman eder mi? Korkudan hareket edemedikçe hayatım daha da pişmanlık doluyor. Fikirlerinizi almayı çok isterim. Şimdiden teşekkür ederim.
profile image
Pınar Yanardağ

26.09.2024

Endüstri Mühendisi

Merhaba sevgili Damla,

Tıbbın sana uygun olmadığını tercih yaparken de düşünüyordun, ancak aile/çevre baskısıyla mı tıp yazdın, yoksa bu farkındalığa lisans eğitimin boyunca mı vardın? Esasen bu sorunun cevabı ne olursa olsun, benim sana tavsiyem, eğer gönlünde yatanın endüstri mühendisliği olduğuna eminsen ve zaman geçtikçe pişmanlığın artıyorsa, hiç düşünmeden endüstri mühendisliğine geçiş yapmandır. Beş yıl ciddi bir süre, ancak insan ve çalışma hayatının uzunluğunu düşündüğünde kısa bir süre. En önemli olan, insanın bir ömür boyunca yapacağı işte gerçekten mutlu olması ve kendini bulmasıdır. Tıp ve mühendislik apayrı alanlar; kendini hastanede, muayenede hasta insanlar arasında, hatta ölüm görerek hayal edemiyorsan, yolunu değiştirmelisin. Endüstri mühendisliğinin çok farklı çalışma alanları var; daha ziyade sistem bakış açısı, optimizasyon ve iyileştirme odağı bulunuyor. Gelir olarak ise geniş bir skala imkânı var. Pişman olur musun, onu yine sen bileceksin; hangisinden daha çok pişman olursun, değiştirmekten mi yoksa devam etmekten mi? Duygularını aklınla beraber dikkate alarak, kendini ve hayattan beklentilerini tartarak, elbette senin ve ailenin imkânlarına da bağlı olarak, en doğru kararı yalnızca sen verebilirsin. Bu notu sana, 19 yıldır endüstri mühendisi olan ve başka hiçbir meslekte elde edilemeyecek manevi tatmin gerekçesiyle tıp okumamış olduğu için pişman olan bir ablan olarak yazıyorum. Doğru tek değil, doğru senin içinde, aklında ve gönlünde.

Verdiğin kararın sana mutluluk ve tatmin getirmesi dileğiyle, sevgiler.



Aslı G****** 26.09.2024
Kastamonu Üniversitesi´nde 1. sınıf öğrencisiyim. Kendimi geliştirmek için hangi adımları atmalıyım? Fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. İyi günler.
profile image
Özlem Alarcin

26.09.2024

Elektrik Mühendisi

Öncelikle gelişim dediğimizde, kişisel gelişim mi yoksa teknik, okul ile ilintili bir gelişim mi olacak, burada yön belirlemek ve iki tarafı paralel götürmekte fayda var. Kişisel gelişim anlamında, her zaman yaptığımız sosyal hobilerimizin yanı sıra mutlaka kendi dilimiz dışında bir dil öğrenimi, ki bu kesinlikle öncelikle İngilizce olacaktır, dil bilgisinin geliştirilmesi birinci derecede hassas olacaktır. Akabinde, okul ve iş hayatını bir noktada birleştirmek gerekiyor; meslek hayatına atılım açısından stajlar yapmak ve yarı zamanlı çalışma imkânlarını değerlendirmek fazlasıyla fayda sağlayacaktır.

Teşekkürler.



SOSYAL MEDYADA BİZİ TAKİP EDİN